Russia Germany English Dutch Select Language

De historie van M. MAAS KRUININGEN BV

Ons bedrijf is in 1954 door de heer Marien Maas sr. opgericht. Voordat het bedrijf over is gegaan naar de rechtsvorm BV is het eerst een NV geweest.

Marien Maas sr. was een echte pionier op het gebied van plantuien. Veel mensen weten niet dat hij degene was die het eerst een plantuitjesbedrijf heeft opgericht in Nederland. Dit gebeurde aanvankelijk in cooperatieve vorm. Hij voorzag een groeiende interesse in plantuitjes omdat grote uien geteeld van plantuitjes veel vroeger leverbaar waren dan grote uien die van zaad geteeld werden. Plantuitjes voorzagen en voorzien dus in een behoefte.
"MAAS" groeide in de jaren 50 en 60 in een hoog tempo vanwege groeiende interesse en weinig concurrentie.

In de jaren 60 begon de concurrentie te groeien en wel in een dermate hoog tempo dat het moeilijk werd om te overleven. Er waren op een zeker moment zoveel bedrijven dat overleven slechts mogelijk was door specialisatie en artikelen te leveren van optimale kwaliteit zoals MAAS deed en nog steeds doet. In deze moeilijke periode zijn een groot aantal bedrijven failliet gegaan, of naar andere mogelijkheden gaan zoeken om te overleven.

De crisis in de plantuitjesindustrie duurde tot eind jaren 80 en minder dan 10 van de eens meer dan 90 bedrijven waren overgebleven. Na jaren van stilstand konden wij weer groeien. MAAS verdubbelde de laatste 10 jaar de omzet en de afzet en bouwde aan een bedrijf dat de nieuwe eeuw gezond in is gegaan.

Met nieuwe prepareercellen, een nieuwe opslagloods en een nieuwe sorteerlijn is MAAS klaar voor de toekomst.

De geschiedenis in vogelvlucht:

1954:
oprichting "MAAS" door de heer Marien Maas sr. jaren 60: Chris en Jo Maas, de zonen van M. Maas sr. komen in het bedrijf.
begin jaren 70: Chris Maas gaat uit het bedrijf, Marien sr. en Jo gaan samen verder.
1977: oprichting van de huidige BV door Jo Maas en zwager Ad Pak, Marien sr. treedt terug.
1989: Marien Maas jr. de zoon van Jo Maas komt in het bedrijf.
jaren 80: "MAAS" stopt met het zelf telen en stapt over op contractteelt bij boeren. Hetgeen resulteert in een veel doelmatigere bedrijfsvoering.
jaren 90: verdubbeling afzet/omzet. Grote expansie "MAAS". Marien trouwt met Esther Verwijs in 1995 en zij komt de directie versterken.
2000 tot nu: terugtreden Ad Pak en J.M. Maas uit de directie, Marien en Esther Maas gaan samen door.