Russia Germany English Dutch Select Language

Zaadteelt - eigen MAAS soorten

M. Maas Kruiningen BV is ook producent van plantuienzaad. Elk jaar telen we zaad in Italië. In eerste instantie teelden we uitsluitend vrije soorten. De laatste 10 jaar zijn we ons ook gaan toeleggen op de productie van eigen soorten en met succes.
We hebben nu op 2 soorten plantkwekersrecht gekregen. Het betreft de soorten Esther en Maas01 en dan denken we vooral met Esther een heel goed soort in huis te hebben.
Het grote voordeel van eigen zaadteelt is, dat we relatief goedkoop zaad kunnen produceren.

Op de foto hieronder ziet u de teelt van stamzaad van het soort Esther wat in een plastic tunnel gebeurt.Dit stamzaad wordt later gebruikt voor de teelt van bollen, op de foto hieronder ziet u een paar van die bollen die net opgetrokken zijn in het veld.Een selectie van deze bollen wordt later uitgeplant in het open veld. Na een aantal maanden schieten deze bollen in het zaad en ontstaan er zaadkoppen.
Als de zaadbollen rijp zijn, worden ze geoogst en gedroogd, zodat het zaad eruit gehaald kan worden, hieronder ziet u een zaadbol die net geknipt is.Vaak gebeurt dit nog handmatig, want de zaadjes zitten in de bloemetjes en machinaal zou er een hoop verloren kunnen gaan.

Tenslotte nog een mooie foto van een groot veld met Snowball zaadkoppen